sahabat :)

Wednesday, 18 April 2012

istimewa dari Ustaz Don Daniyal Don Biyazid..:)

assalamualaikum smua sahabat blogger..:)
kite jumpe lagi...^^
*entri nie skali lagi pnjang..harap sudi bace jugak:)*

hari ni Miss Amy nk kongsi 1 rahsia yang org lain tak pernah sedar(tak tau la kot sedar tapi tak penah nak amik berat..^^)...
sahabat blogger kenal tak dengan ustaz Don Daniyal Don Biyazid nie???
tak kan tak kenal kot...confirm2 kenalkan....popular kot..hehehe..
(ppsssssttt!! ustaz nie umur nye baru 28 tahun..^^)
alaaaa..style dia yang bersahaja dengan loghat Penang kaw2 punya tuh..
kenalkan??kann??kann?? *better cakap knal*
sape yang regular customer dengan rancangan 30 minit Bersama Ustaz Don mesti for sure kenal ustaz nie..:)
bak kata orang Indon.."aku ngefan bangat sama pak ustaz Don" :) *iklan sebentar*


haaaa!! kenal da??cam da??
istimewa sikit sebab ustaz tak pakai serban...tapi jangan risau..
dia pesan tadi.."tolong percaya saya nie ustaz Don yang hat dalam tv tuh.."he said.. :)

actually Miss Amy bukan nak berceloteh psal ustaz nie tapi rahsia disebalik ceramah dia pukul 10 pagi tadi...he attend an Executive Talk at Jabatan Kastam, Ipoh, Perak to deliver such wonderful precious speech regarding about 'Kepimpinan Adalah Satu Amanah'..

ok..Miss Amy tanak banyak buang masa..sahabat blogger semua mesti nak tahu kan rahsia yang Miss Amy nk bagi tau nie..:)
ok jom berimaginasi sekejap...:)
bayangkan sekarang sahabar blogger semua ad dekat dalam sebuah dewan yang tak brape besar sangat tapi mencakupi untuk memenuhi around 80 people...
dah???
*suasana aman damai sehingga org bernafas pon boleyh dengar^^*

ok..rahsia hasil ceramah tadi....intipati yang sempat Miss Amy take note...*tak ngantok langsung dgr ustaz nie ceramahh..seriously!!*
  • nak masuk syurga first of all kene dapat kasih sayang daripada Allah dulu
  • tampa kite sedar..hadirnye kite ke majlis ilmu..kite sbenarnye ditemani oleh malaikat peronda Allah..diterangkan dengan hadis: "sesungguhnya Allah telah menjadikan malaikat peronda untuk kita"
  • bukti sesuatu majlis tuh dihadiri oleh malaikat peronda ini tadi hanya 1...penonton boleh tido kate ustaz...hehhee...*faham2kan maksud tersiratnye ye*
  • untung seseorang itu berada dan menghadiri ke majlis ilmu kerana Allah S.W.T akan kurniakan 3 ganjaran yang cukup besar...
  1. mendapat kasih sayang Allah S.W.T
  2. mendapat keampunan daripada Allah S.W.T
  3. mendapat kerahmatan daripada Allah S.W.T
  • dari ilmu...semua benda kita boleh peroleh
  • diselitkan dimana bahasa Arab sangat berpengaruh sebagai bahasa dunia pertama pada zaman dahulu..bukti???
  1. mehbuba(hisdustani), mehbub(Arab) = kekasih
  2. medasina/medacine (english) = ibnu sina
  • benda paling seronok...hahahaa..GARU ^^
  • benda paling kuat dalam dunia....MENGANTOK...*buleyh lawan ke?malik nor pon tewas la*
  • tak kan sesat dengan pegangan Al-Quran dan Al- Sunnah
  • kasih sayang paling penting dalam kepimpinan..:)
  • untuk pengetahuan semua kalau sembahyang kita sempurna..Allah sendiri akan catat kesempurnaan hambaNya sembahyang...bagi yang tak sempurna...Allah perintahkan malaikat untuk mencatatkan segala perkara sunat yang telah hambaNya perbuat...
  • semua perkara nabi mulakan dengan belah kanan..dicatit sebagai tanda kesempurnaan dalm melakukan sesuatu..
  • benda yang kita aggap perkara kecil sebenarnye sangat besar disisi Allah S.W.T
  • ilmu hanya sampai hanya jika hati terbuka..
  • kalo dalam berjemaah....hilang pahala jemaah jika makmum bersgka buruk dengan imam..kene mnta maaf..bersihkan hati dulu..baru boleh jadi makmum imam tuh balik...kalo tak..tak dapat pahala jemaah..

haaa..macam mane??sebenarnye tanpa kite sedari..kita sebagai hamba Allah sentiase terdedah dengan limpahan pahala sana sini...bergantung pada kite nak amik ke tanak pahala tuh...:)

till then..hope sahabat blogger enjoy dengan entri nie..

assalamualaikum..:) <3

12 comments:

akubiomed said...

Sekali pandang wajah beliau ada iras Amy Search.

Miss Amy said...

Betul tu..hehehehe..

cenderahati perkahwinan said...

TQ kerana bekongsi ilmu dimajlis tu.

NurMisnan said...

memang seronok cgr dia berceramah.. humble and cool..

suri said...

salam...

ada juga tgom masa balik melaka..rumh sana dpt tgok siaran hijrah,,tpi kt umh ipoh sush nak dpt..mmg ustaz tu lawa bangt heee

suri said...

dia jar bab tajwib mmg mmpu memukau org depan kaca tv

Miss Amy said...

same2 cenderahati perkahwinan..:)
tanggungjawab kite sesama muslim untuk sampaikan kebaikan..:)

Miss Amy said...

btul tuh NurMisnan...sangt lucu..dalam masa yg same intipati yg dia ingin smpaikan sangat padat dan bermakna..:)

CIK TOM said...

ciktom xkenal ustaz ni..pernah tgk org share dlm fb je..pasni boleh try dgr dia punye ceramah.. :)

Miss Amy said...

hehehehehe..
tak rugi cik tom dengar dia berceramah..sgt menarik..lucu orangnye...:)

chii said...

bestnya dpt peluang dgr ceramah dia..setakat ni..hanya 30 minit je..tu pun terpaksa berperang ngn org dlm umah kalo nk tgk siaran tu..

nice sharing..tQ amy =)

Miss Amy said...

hehehee..mmg tak kering gusi dgr ustaz nie bg ceramah..cnfrm takan ngantok..:D
sepatutnye siaran 30 minit tuh kne tmbah masa la agaknye ye..jdikan 1 jam..:)..lebih bnyk ilmu kite boleh dapat..:)
ur most welcme chii..:D

Cite Yang Korang Terlepas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...