sahabat :)

Sunday, 3 July 2011

Adverlets atau Nuffnang?

Salam..

Sudah tentu kepada anda diluar sana yang mempunya blog pasti anda meletakkan widget pengiklanan ini kan. Tetapi tahukah anda bahawa dalam kita mengejar untuk mendapatkan pendapatan kita, kita terlupa sebenarnya kita telah dipergunakan oleh syarikat-syarikat pengiklanan ini.

 



Daripada apa yang telah dinyatakan diatas saya mula memikirkan tentang hal ini. Bagaimana agaknya mereka yang mendapat income beribu-ribu sebulan hanya menggunakan blog sebagai medium pengantaraan?. Adakah dengan ads sahaja?. Terbaru saya ada dapat satu ebook daripada seorang kawan di facebook. Ebook ini menceritakan yang penulis ebook itu mendapat beribu-ribu ringgit hasil daripada kedua-dua ads itu dalam masa kurang dari 5 bulan. Penulis itu menunjukkan cara untuk bagaimana boleh menjana income sebanyak itu. Ternyata sebenarnya tiada cara yang exclusive. Penulis hanya bercerita mengenai teknik SEO yang biasa dan cara letak widget ads tersebut. Seterusnya dapat income sebanyak itu. Emmmmmm….?.

Ada satu pendapat yang saya terima daripada seorang blogger terkenal. Beliau menyatakan bahawa sejak beliau berblogging daripada tahun 2008 lagi, beliau masih tidak pernah mendapat income beribu-beribu sebulan atau beberapa bulan daripada kedua-dua ads diatas kecuali income itu ditambah keseluruhannya selama setahun. Jika hendak dinilai daripada prestasi blognya, ternyata blognya mempunya rating yang tinggi. Mempunyai PR sehingga 4! Alexa Rank juga serendah 44,535.  Jika difikirkan apa kurangnya blog ini untuk mendapat income yang beribu-beribu. Adakah kedua-dua ads ini pilih kasih atau ebook itu penipu?

Tetapi ada seorang blogger yang saya jumpa ketika blogwalking menyatakan dia pernah mendapat income 4 angka daripada kedua-dua ads tersebut dalam masa hanya beberapa bulan. Blog beliau hanya PR 1 dan Alexa ranknya 2.4 juta!. Beliau ada ceritakan caranya. Beliau kata

“Kalau nak dapat income banyak dari ads ni..kene ampu skit. Selalu buat entri pomot ads ni. Kalo boleh seminggu sekali. Mesti boleh dapatnya.”

Adakah betul apa yang diperkatakan?. Adakah kita selama ini telah dipergunakan oleh syarikat-syarikat pengiklanan ini untuk mengaut keuntungan yang banyak sedangkan kita dibayar dengan sedikit? Adakah dengan hanya mengampu mereka baru boleh mendapat pendapatan yang banyak?. Atau mereka sebenarnya pilih kasih?

Sumber,

25 comments:

bumbleB said...

owh cmtu ke? ade ke mase diorg nk bace blog kite? heheh.. thanx for sharing =)

Fuhrer said...

Kebiasaannya diorg ni yg buat post untuk ads ni..diorg akan link kan post tu dengan website ads ni..so diorg akan tau la kita post pomot ads ni.. tu kate org lain la..bukan fuhrer.. fuhrer tak pnh pun buat tutorial pasal ads ni..tu yg dapat skit kut..hehehehehe

Klik Aje ! said...

Entah le...tak penah lg dpt hasil pasal baru cebur duni blogging,letak pun pasal xnak bg nampak kosong,kdg2 nampak cam lawa...itu aje, hehehe... ISI BLOG tu yg plg penting sbenarnye jika nak berblogging...

Fuhrer said...

Btul tu klik aje..
isi blog tu lah yg lagi penting daripada mengejar duit semata-mata..

Admin said...

MEMANG MENIPU PUN,YANG PALING MENIPU IALAH NUFFNANG,,, SAYA BUKAN NAK CAKAP BESAR... SAYA ADA LEBIH KURANG 80 BLOG,, SEMUA ADA IKLAN NUFFNANG,DARI MULA MULA SAYA PASANG IKLAN TU SAMPAI SEKARANG,HANYA RM 3 JE DAPAT... JIKA NK PASANG IKLAN YANG BETUL2 DAPAT HASIL GOOGLE ADSENSE JE OK,,, SAYA ADA BUKTI SEBAB SAYA DAH 3 KALI DAPAT BAYARAN DARI GOOGLE ADSANSE.. KLIK SINI DAN BACA >> http://akubernamahosgetah.blogspot.com/2011/06/google-adsense-atau-nuffnang-yang-mana.html

Anonymous said...

pendapatan nuffnang saya untuk setahun ialah RM15.00 dan adsense sudah USD90++..so iklan malaysia mmg mengarut

tiefazatie said...

iskk ye ke..ntah ifa pun xtau la nak ckp..ifa pun baru gak..bkn tau apa pun..ada la juga dpt earning..tp xde la smp 4 angka..3 angka pun gagap2 nak dpt..haha

btw..salam kenal yaa..tq sudi dtg n komen n3 di blog ifa..=)

syiela said...

saya pun bru lg.. so x brani nk komen... tp bg yg berblog setakat nk meluahkan rasa hati serta berkongsi cerita dgn yg lain rasanya ok kot.kalau yg berblog untuk buat duit tu mmg kena betul2 kaji :)

salam kenal juga :)

mysha said...

hye dik.. aKak jenjaLan bLog aDik yang inTresTing nih..

gulPP.. beTol ke dik gitu??aKak punyE aCc nuffnang takdO seN pun dALamnyEr huhuhu seDey kan

saiazuan said...

dah psng ads dr bln 12, bru ad 5.50.. ~_~

Fuhrer said...

@saiazuan : Ade jgk dpt..daripada x de..

@mysha : X pe..cuba lagi..

HAFIZAL said...

nak kena ampu kalo tak tak dapat iklan yang terbaik

Fuhrer said...

@Hafizal : awak penah try buat mcm tu?

Kodet said...

Ko percaya dengan ebook ? Haha aku mmang tak percaya sebab kalau income diorang beribu kenapa perlu jual ebook ?

Kalau nak ajar orang bagi free je sebab dah kaya . Lagipun ko caya ke kawan ko kata tu ? buat entri pomot2 ? Ko ingat diorang sempat baca ... kemon la , diorang takkan baca kecuali ko ada masalah dengan diorang ataupun blog ko mmg da popular mcm haniz zalika tu ..

aku tak percaya dengan blog yg suka membohong income bnyk tu tp blog mcm apa lagi .. meluat ..

hos Getah © 2011 said...

ebook tu sebenar nya tektik dia org nak meniaga je... kalau untuk adsense tak perlu ebook 2 semua.... yang penting blog tu,, kajian yang saya buat,,, klik kat iklan adsanser yang datang dari rakyat malaysia ni tak tingi,,peratus klik yang banyak saya dapat dari adsense adalah dari trafik luar negara... ebok tu mengarut je...
http://akubernamahosgetah.blogspot.com/

Deepsea said...

aku plak RM24 dah nak masuk 3tahun hahaha tapi masih letak lagi iklan dia hahahaha...

ZackJ said...

follower ramai2, kLu BW kT blog org, klik aje iklan tu. baru la betul. ni kalau BW semata2 tinggalkan jejak di SB supaya org lain menjejaki blog dia dgn tujuan utk naikan trffic aje, hasilnya tiada. jdi fikir2kan lah.

Mohamadazhan.com said...

mana bagus ya? hehe.kompuis

Muhammad Iqbal said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Iqbal said...

jika difikirkan balik ada benarnya. Tapi itulah, bukan senang nak dapat income tu. Tak semestinya ranking alexa tinggi banyak duit boleh dapat. Kalau dia tak bijak pilih ads untuk blog dia, payah la sikit nak nak dapat duit tu..

Selamat Tinggal Nuffnang...."_"

xDer said...

nuffnang? saya sudah lemah dgn janji2 mereka! dlm hampir 4 tahun income baru rm70. Advertlets pulak, so far so good (untuk saya, puas hati). Adsense jugak yg terbaik :) dalam bab nak kena mengampu, nuff is number one ler. kalo tak ampu alamatnya dpt income ciput2 mcm saya ..ermmm

A to Z Lyrics said...

so far so good.. better (GOOGLE ADSENSE!)

Syaifuddin said...

huu ... menarik entri ni ..follow sini je ..bookmark blog ni ..

5200v said...

ye ke... rasanya macam ye aje...

wadud@duad said...

tapi awk tetap pasang jugak ads drang :D

Cite Yang Korang Terlepas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...